OPPSKRIFT: OSTEKAKE MED BRINGEBÆR-GELE

Mange som ikke er så glad i kaker liker ostekaker. Hvorfor, vet jeg ikke, men nå er det vel slik. Denne ostekaken skal ikke stekes, og det er noe som kan være greit for noen (meg) som glemmer at de har bakverk i ovnen.

Kaka består av en kjeksbunn, ostekakemasse og bringebærgele på toppen og her har dere oppskriften på den!Bunn

  • 100 g smør
  • 150 g søte kjeks

Jeg brukte de nye cookies-kjeksene fra freia, med firkløverbiter i. Det vanligste er å bruke digestive eller kornmo. Mariekjeks, safari eller andre kjeks uten krem inni går også helt fint. Brekk kjeksene i litt mindre biter oppi en foodprosessor. Har du ikke det går det ann å bruke blender/smoothie maskin, eller bare hamre løs med en kvevle mens kjeksene ligger inni en plastpose. Vær kreativ :-)

Kjør til kjeksene er blitt til en smulete masse.

Legg de over i en bolle og hell smeltet smør over


Rør sammen med en skje, og selv om det ser blaut og klissete ut nå vil det stivne etterhvert.

Bre massen utover i en bakeform (gjerne slike hvor kakeringen er festet rett til fatet). Jeg brukte en på 20 cm, men jeg tror det går fint med en på 24 cm også.

Fyll

  • 1 pakke sitrongele
  • 2 dl kokende vann
  • 200 g kremost
  • 125 g melis
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ss sitronsaft
  • 5 dl kremfløte

 Begynn med geleen

På pakken står det at du skal røre ut med fem dl kokende vann, men her skal du bare bruke to dl. Vent til vannet koker og hell hele pakken i vannet, rør rundt til det er oppløst.

Skjær av toppen på en sitron (eller bruk sitronsaft på flaske) og tilsett sitronsaften i geleen. La dette stå kjølig imens du lager resten av fyllet.

Siden dette er en ostekake trenger vi kremost. Jeg bruker philadelfia light, men man kan variere med ulike smaker. Tine har f.eks. en med mandarin-smak hvis ikke jeg husker feil.

Ha osten, melisen og vaniljesukkeret i en mikserbolle og miks det godt sammen.

Slik skal konsistensen være, altsp ganske så fast, men ikke stiv. Ha ostemassen over i en annen bolle.

Pisk kremfløten stiv

Og bland deretter inn ostemassen igjen

Når geleen er avkjølt, men ikke stiv, tilsetter du den mens maskinen går i en tynn stråle.

Hell ostemassen over i formen hvor du allerede har laget bunnen og la stå til det er nesten stivt.

Til geleen som skal være på lokket trenger du også litt mindre vann. Da bruker du 2 1/2 dl kokende vann som du heller geleen i, akkurat som du gjorde tidligere med sitrongeleen.Når kaka er stiv fyller du toppen med fryste bær. Dette er både fint å se på, og siden bærene er frosne gjør det også at geleen stivner fortere.


Pass på at geleen er kald før du heller den langsomt over kaka. Hvis kaka ikke er stiv, eller geleen er for varm vil den renne ned langs kantene og det er ikke fint. Så hver nøye med begge deler.

Øystein hadde med seg kaka på jobben, så jeg fikk ikke tatt bilde av den i sin helhet, men jeg lagde to små i glass også. Dette er en fin måte å servere dessert på i selskaper. Her har jeg gjort akkurat det samme, bare at jeg har brukt to glass som former i stedet.

7 kommentarer

Bahar

26.04.2011 kl.17:32

Det så fantastisk godt ut!

Rita

30.04.2011 kl.09:50

Åå nam! skal så sykt prøve det :P

Elin

15.05.2011 kl.21:31

Takk for informativ oppskrift og knallgod kake. Falt i smak hos både barn og voksne her i huset!

Constanze

05.05.2012 kl.19:49

Hvor lenge treng kaken for å bli stiv (før ein kan ha på bær og gele)?

Mari Mushom

06.05.2012 kl.01:10

Constanze: I alle fall en time, men det kommer litt ann på hvor løs massen er når du heller den i formen. Jeg pleier å kjenne lett med fingren på toppen av kaka, så merker man om den er fast, da kan du ha på gele :)

Jorid

14.09.2012 kl.23:07

Hei :)

Jeg lager denne kaka til konfirmasjonen min, men moren min syns det høres litt mye ut med 5dl kremfløte i forhold til det hun har hatt før når hun har laget. Skal det være så mye? Regner vel med det, siden ingen har sagt noe om det her! Haha ;)

Helene Holmestrand

12.10.2013 kl.13:43

Så snill du er som deler denne oppskriften!

Denne skal sååå prøves her i huset på lørdagskvelden, akkurat som i gamle dager.

Constanze

03.05.2014 kl.20:55

Denne kaka er blitt en av mine favoritter. Flott beskrivelse, fine bilder og dermed lett å lage. Har levert to pr år i forskjellige anledninger, som konfirmasjoner, 17.mai osv. Takk for oppskriften!!!

Skriv en ny kommentar


hits